Ik zal me waarschijnlijk niet geliefd maken met deze blog post, maar dit moet toch gewoon effe van mijn hart af. Wat is de Nationale autosport in Nederland toch een grote farce geworden de afgelopen jaren. Eigenlijk nadat de economische crisis als een bom insloeg, en in feite de autosport gedeeltelijk lam legde.

Ooit floreerde de Nationale autosport in Nederland met race klassen zoals de Formule Ford, Formule Renault, Renault Clio Cup, DTCC en zo kunnen we er nog wel een paar noemen. Zoals ik het gehoord heb van coureurs die actief waren tussen de jaren 1985 en 2008 waren er meer aanmeldingen dan dat er plek was op de starting grid zelf.  Tijden die we nu helemaal niet meer zien in de nationale autosport al hier.

Zelf ga ik al jaren naar het circuit toe, voornamelijk het circuit in Zandvoort, om ’t nationale autosport te zien, nieuw talent te ontdekken maar vooral om de er voornamelijk aan close racing werd gedaan en men niet schrok van elkaars bumpers kussen. Voeg daarbij aan toe dat er duizenden mensen naar het circuit kwamen en de sfeer was compleet.

Dit was anno ooit, vroeger, voor de grote crisis uitbrak in de zomer van 2008. De wereldeconomie storten compleet in en bedrijven werden genoodzaakt om te bezuinigen, geweldig toch dat digitale tijdperk, en te reorganiseren. Natuurlijk wordt een dergelijke beweging als eerst gevoeld in de autosport, zeg nou zelf sponsoring is niet het goedkoopste.

Wat mij vooral opvalt is het aantal race series dat in de nationale autosport verdwenen is de afgelopen 10 jaar. Zo hebben we al jaren geen Formule series meer, geen van meerwaarde meetellend GT of touringcar programma, en is het maar de vraag hoelang series als de DTM nog Nederland willen bezoeken.

Daarbij komt er ook nog kijken dat de nationale autosport in Nederland weinig feeling meer lijkt te hebben onder de Nederlanders. Hiervoor treffen alle betrokkenen zowel de circuits, als de KNAF, als het Nederlandse samenleving blaam voor.  Ik heb namelijk niet het idee dat er veel aan gedaan wordt om de nationale autosport weer 4 niveaus omhoog te krikken. In tegendeel het lijkt, vooral in Zandvoort dan, dat het een elite spelletje begint te worden met sorry dat ik het zeg met talentloze miljonairs die met hun omgebouwde BMW touring rondjes rijden. Het is nou niet dat ik me nog heel welkom voel op een circuit als Zandvoort waar ik anders al 10 jaar een paddock pas voor heb.  Maar goed onlangs heb ik al flink uitgehaald naar circuit zandvoort.

Ik moet toegeven dat het lijkt alsof Nederland niet het enigste land is waar de nationale autosport eigenlijk naar de klote is. Echter, het valt hier wel meer op doordat men voorheen veel series had rijden zowel Cup racing, als touring als wel Formule racing. Gelukkig zijn er nog wel series zoals de ADAC GT, Jumbo Race Dagen en natuurlijk de Historic Grand Prix van Zandvoort die sinds een aantal jaar in September gehouden wordt. Maar verder? Kijk voor jezelf naar de Trophy of the Dunes dit jaar… sorry maar daar loop ik niet bepaald warm voor.

Is er dan helemaal niets goed meer aan de nationale autosport? Jawel hoor momenteel speelt het Formule RP1 project van Michael Bleekemolen het is naar mijn mening vergelijkbaar met de Formule Ford alleen zit het er net boven, doordat de wagens al beschikken over vleugels. Zoals Bleekemolen het zelf in een interview aan gaf “Een betaalbare eenheidsklasse, ideaal voor karters die naar de autorensport willen overstappen maar voor wie de Formule 4 in het buitenland vanwege de te hoge kosten nog onbereikbaar is”, wat ook waar is.  Deze serie komt waarschijnlijk in 2019 op de baan.

Dan moeten we natuurlijk niet vergeten dat de nationale autosport een hele goeie vertegenwoordiging heeft bij de DNRT (Dutch National Racing Team). Een organisatie die vele CUP races ten tonele brengt op de Nederlandse circuits. De meest prestigieuze zijn toch wel de SLK Cup, Peugeot 206 GTi Cup, Porsche 944 Cup, Volvo 360 Cup, Mazda Max 5 Cup en niet te vergeten de Vrije Formule Klasse.

Jammer genoeg komen er alleen niet veel mensen af op de weekenden die georganiseerd worden door de DNRT, en naar mijn mening wordt er door het management bij Circuit Zandvoort niet serieus genoeg gedaan over de DNRT. Want ja hun paradepaardjes zijn allang uitgestorven is het niet?