A2 Racer II under the image

A2 Racer II: Tanken bij de schelp

Retro Games Review

A2 Racer een race serie van Davilex wat onder mijn generatie toch een ware cultstatus heeft verworven. Het eerste deel kwam uit in 1996 en lag standaard in de uitverkoop bakken bij de Free Record Shop. Althans dat is hoe ik het mij herinner. En toen was het 1998, A2 Racer II kwam uit! Oh boy zodra ik dit spel weer start ga ik linea recta terug naar de tijd dat ik acht was, en A2 Racer II als Big Box met sinterklaas had gekregen. Samen met Lego Eiland overigens!

Voordat ik dieper op de materie in ga, het was wel een gedoe om A2 Racer II werkend te krijgen onder Windows 10 en Windows 11. Uiteindelijk met een hoop uitproberen is het me toch redelijk goed gelukt om het spel draaiende te krijgen. De work around staat in de video vermeldt onderaan het artikel.

Als gezegd in de intro, in de jaren 90 werden we voorgesteld aan de verboden organisatie die zichzelf de A2 Racers noemde. Een organisatie die geheime races organiseert over de snelweg. Het begon immers allemaal ooit op de A2. Een Intro die we allemaal nog wel kennen. Wat werden we toch verwend in de jaren 90 door Davilex. Verschillende versies van A2 Racer verschenen immers in de schappen. Echter, in mijn optiek, werd het allemaal minder na vakantie racer. Maar daar schrijf ik dit niet voor.

Mijn ultimate Cult game uit mijn jeugd is toch echt wel A2 Racer II, waarom dit is weet ik eigenlijk niet. Als je nuchter naar het spel kijkt is het niet heel bijzonder te noemen. De races door de steden waren nogal lang en eentonig, de races over de snelwegen waren daarentegen vaak weer heel kort. Misschien is het wel de combinatie van de geweldige jeugd die we hebben gehad en het feit dat A2 Racer II toch wel een zekere atmosfeer uitstraalt. Een atmosfeer van een spel dat je vroeger om de zoveel tijd wel speelde. Alleen het feit al dat je met 270 over de A2 kon scheuren, en met 200 door de Amsterdamse grachten maakte het spel tot wat het nu is.

Persoonlijk vind ik de graphics in het spel zelf niet slecht, oké het kan natuurlijk een stuk beter ook in vergelijking met de spellen van toen. Echter merk je wel dat je door een stad al Amsterdam rijdt, of over de A2, de chemie is aanwezig. Ook zijn de auto’s zeer herkenbaar zoals die witte Mercedes busjes, de Volkswagen GTI en die noeste jaren 90 bussen. Er was echter een beperking in het spel waardoor je met bekende auto’s rondrijdt maar met een iets andere naam. Zo begon je altijd in een Brabant, wat gewoon een Trabant was.

Wat vele niet wisten, en nu nog niet volgens mij, is dat het spel heel makkelijk te tweaken was. Hier kwam ik op jonge leeftijd al achter. Geen idee hebbende wat een .ini file is begon ik deze te openen. Daar zag ik toen een hoop opties staat die in het spel niet aanwezig waren. Als je naar raser.ini gaat kan je bijvoorbeeld een Tweak Modus aanzetten. Hierdoor heb je meer in game camera’s tot je beschikking. Je kon het spel door de language.ini aan te passen ook in het Duits of Engels spelen.

Echter was de leukste tweak de Garage.ini. Zodra je deze opent zie je de auto’s die je in het spel ook kan besturen. Het mooiste hieraan, hier een een Trabant geen Brabant maar gewoon Trabant. In principe kon je hier de auto’s heel makkelijk aanpassen en deze met 400km/h door de straten van Amsterdam laten scheuren.

Hoe je er ook naar kijkt, de opzet van A2 Racer II is vrij simpel race van A naar B of rij twee (als je wilt zelfs 999) vermoeiende ronden in een stad als Amsterdam en zorg ervoor dat je als eerste bent. Mij geeft het nog altijd die nostalgische gevoelens van weleer.

En dan luidt toch nog de vraag, tank jij ook altijd bij de Schelp?

Tagged