Saoedi-Arabië

De Grand Prix van Saoedi-Arabië? Ik dacht het niet!

Blog Dutch Unraced Blog

Dit is inderdaad mijn tweede blog post die wijdt aan de race in Saoedi-Arabië die in het eerste weekend van December zal worden verreden op een stratencircuit in Jeddah. U weet wel dat prachtige land met zijn mooie woestijnen, haar mooie zandduinen en haar prachtige steden. Natuurlijk weet ook u wel waar ik over ga schrijven.  Mijn woede op een gepaste manier geventileerd in een blogpost die zal aanvoelen als een duik in de zachte roomboter. Of juist niet?

Een uitdrukking die kant noch wal slaat, aangezien het een niet bestaande uitdrukking is. En zo zouden wij als Formule 1 Fans de Grand Prix die gaat worden verreden in Saoedi-Arabië ook moeten gaan beschouwen. Een niet bestaande Grand Prix die op voorhand al geen bestaansrecht zou moeten hebben, echter is die er toch wel. Natuurlijk komt dit door de hoofdsponsor in de Formule 1 Aramco. Het Saudische staatsbedrijf dat nochtans diep in de olie zit.

Toch wil ik iets uit de doeken doen, blijkbaar snapt men niet helemaal goed waarom juist Saoedi-Arabië de pisang is. De F1 kwam met de slogan #WeRaceAsOne u weet wel ongeacht geslacht, huidskleur, seksuele geaardheid en godsdienst we houden allemaal van een ding en dat is de Formule 1. In Millennial en Woke termen we zijn allemaal panseksuele eeneiige wappies met dezelfde fetish en geilheid voor snelheid en de show die de Formule 1 heet.

Of terwijl iedereen is welkom binnen de Formule 1 en we streven naar gelijkheid. Echter kondigde men een paar maanden later aan dat we vanaf 2021 een Grand Prix zouden hebben in het prachtige Saoedi-Arabië. En daar zit het probleem. Ja het klopt, we rijden in landen als Bahrein, Azerbeidzjaan, China, Abu-Dhabi en Rusland waar ze het niet al te nauw nemen met mensenrechten en vrijheid een vaag goed voor de meerdere bedeelden is. Maar hier reden we al voordat de #WeRaceAsOne campagne werd opgestart. Het is dan ook frappant om te zien dat we naar Jeddah gaan. Wil niet zeggen dat die landen minder fout zijn. Al zijn ze dat wel in vergelijking met Saudi-Arabië.

Dit is ook het punt waar mijn frustraties liggen. Al zullen sommige waarschijnlijk zeggen dat ik het niet snap. Het lijkt er namelijk op dat de Nederlandse F1 bobo’s die vaak op TV komen of actief zijn in de Formule 1 vooral recht lijken te lullen wat is krom is aan heel het organiseren van een race in dat land. Mijn haren staan nog altijd overeind als ik, ik zal uit respect geen namen noemen, in interviews hoor dat Saoedi-Arabië op deze manier zijn deuren opent en wilt laten zien dat ze hard op weg zijn een vrijer land te worden. Dat is natuurlijke pure propaganda van lik mijn vestje. Overigens wel de bek er vol van hebben wat die blonde Rus allemaal gedaan heeft… hypocriet als je het mij vraagt.

Welke belangen zijn belangrijk voor jullie? Die van het grote geld, want daarom zijn we natuurlijk in dat land straks, of de belangen van de bevolking die nog altijd onderdrukt wordt? Ik zal niet ingaan op het feit dat de Libanese premier Hariri “ontvoerd” is geweest door Saoedi-Arabië? Hoe kritische journalisten zwaar mishandeld worden of vermoord? Of het feit dat men Jemen kapot bombardeert elke dag? Of het feit dat mensen onschuldig in de cel belanden? En ga zo maar door.

Misschien moet ik het dan ook maar niet hebben over het feit dat je als niet hetero je over je schouder moet blijven kijken? We kunnen er natuurlijk nog dieper op inzoomen zoals de rechten voor vrouwen waar alles aan schort. Maar het grote vieze geld bepaald de spelregels. Al snap ik als kapitalist natuurlijk ook dat je geen nee kunt zeggen tegen die smerige oliedollars.

Want waarom zouden jullie de vinger anders niet op de zere plek leggen. En vooral de propagandamachine door laten ratelen over hoe geweldig Saoedi-Arabië is. Hoe open de inwoners zijn. Dat zijn ze in Noord-Korea ook gewoon, misschien moeten we toch maar Kim-Jong Un bellen met de vraag of hij heil ziet in een Grand Prix in Pyongyang. Zodat rocket men zijn kernwapens kan afschieten als startsein voor de start van de Grand Prix…

U snapt natuurlijk wel waar ik heen wil met deze tirade vol giftigheid en afgunst naar een groep Nederlanders, die vooral blind zijn en in hun eigen bubbel de boel afblaffen. Jammer genoeg is het ook niet mogelijk om met deze groep in contact te komen. Want ja tegengeluid daar moet je niet naar luisteren.  Echter weerhoudt me dat er niet van om de #WeSayNoToSaudiArabia door te zetten.

In het weekend van 3 tot 5 December wordt de race verreden op het stratencircuit van Jeddah. Ik zelf zal de race boycotten en niet gaan kijken. Het is immers het weekend van Sinterklaas een weekend van vreugd en cadeautjes en misplaatste en vreselijke surprises. Laat de TV uit voor de Grand Prix van Jeddah en doe iets leuks met uw familie of vrienden!

#WeSayNoToSaudiArabia

Tagged