Max Mosley

Weekly Column 1: Max Mosley

Blog Dutch Unraced Blog

Ik wou deze column eigenlijk gaan toewijden aan de voetbal hooli-hel dat de Zandvoortse Grand Prix zal gaan worden. De frictie is namelijk steeds meer voelbaar als we de socials als leidraad nemen. Echter kwam toen ik net brak wakker was geworden het bericht binnen dat Max Mosley was overleden. Een bericht dat me nogal schokte om eerlijk te zijn. De voormalige baas van de FIA, de man die de Formule 1 veiliger maakte, een van de oprichters van het ooit prachtige March Team.

De controverse rondom Max Mosley is groot, door vele fans in de tijd gehaat en verfoeid, neem als voorbeeld de roemruchtige race op Indianapolis waar alle teams op Michelin banden niet van start gingen. Om maar een paar dingen te noemen. Echter is Max Mosley een van de mensen geweest die ervoor gezorgd heeft dat de Formule 1 een stuk veiliger is geworden. Je herinnert je vast wel de introductie van het HANS-Systeem in 2003.

Des al niet te min ken ik Mosley vooral als een van de oprichters van het lang ter ziele gegane March F1 Team. Al zou ik natuurlijk moeten zeggen constructeur March.  In de jaren 70 reden er vele teams met March chassis’s rond zowel in de Formule 1 als in andere klassen.  Maar wist je bijvoorbeeld dat Mosley ooit een niet voor het WK tellende F1 race heeft gereden? Dit was de 1969 Grand Prix van Madrid waar aan hij mee deed met een Lotus 59 F2. In de 14e ronde viel hij al uit.  

Natuurlijk moeten we het ook hebben over de veiligheidsmaatregelen en de hervormingen die werden doorgevoerd naar het inktzwarte weekend van Imola in 1994 waar zowel Roland Ratzenberger als Ayrton Senna het leven lieten. Dankzij Mosley werd de Formule 1 een stuk veiliger, zo werden de cockpit randen verhoogd om maar iets te noemen wat vrij snel in werking werd gezet.

Toch wil ik mijn zegje ook nog doen over het debacle in 2008. Het wel bekende orgy dat Mosley had met een aantal prostituees. Volgens velen toentertijd was dit not done. Dit kon echt niet, Mosley was een slecht man. De mening die ik in 2008 had hierover heb ik nu nog steeds. Waarom maken we ons druk over een persoon die een sexy orgie heeft? Wat geeft ons het recht om iemand kapot te maken voor een fetisj die vele ons hebben, de stoute geile droom van velen. Vooral de reacties toentertijd van de sjeiks waren lachwekkend. Volgens verschillende sjeiks maakte dit Mosley ongeloofwaardig. Terwijl de gemiddelde sjeik er meerdere vrouwen op na houdt. Maar goed wie ben ik?

Max Mosley is blijkbaar overleden aan de gruwelijke ziekte kanker. Gij zult niet slecht praten over een dode kennen blijkbaar vele clickbait sites niet. Ik schrik nogal van de krampachtige artikels die ze vlug op papier hebben gezet. Schaamt u allen! Ik wil met mijn bericht dan ook vooral Max Mosley eren, de man die gewoon een man bleef, recht door zee, hard maar eerwaardig. Een persoon waar ik zelf veel respect voor heb. Een man die wat mij betreft altijd geëerd zou moeten worden in de Formule 1.

Je zult gemist worden R.I.P. held!

Tagged