1994 The Untold Story

Boek review: 1994 The untold Story door Ibrar Malik

Book reviews F1 1994

1994 is misschien wel het meest controversiële seizoen dat de Formule 1 heeft gekend in haar rijke geschiedenis. Het seizoen werd voornamelijk gekenmerkt door het git zwarte weekend op Imola. Waarbij Ronald Ratzenberger en Ayrton Senna het leven lieten. Maar waar vooral Benetton en Michael Schumacher de dienst uit maakte in vele controverses en betichtingen van vals spel. Ibrar malik probeert met zijn boek “1994 The Untold Story of a Tragic and Controversial F1 Season” een antwoord te geven op het meest beruchte seizoen in de Formule 1.

Een aantal jaar geleden kwam ik met Ibrar in contact via twitter. Hij vertelde mij dat hij bezig was met het onderzoeken van de controverses in het 1994 seizoen. Het jaar dat Benetton met Michael Schumacher achter het stuur de wereld titel pakte bij de rijders.  Echter was Benetton de gebeten hond gedurende het seizoen. En werd het verschillende keren beticht van het gebruiken van Driver Aids, zoals traction control. vooral Ayrton Senna was er van overtuigd dat het Benetton deze gebruikte voor Schumacher. Hij kwam vooral tot de conclusie toen hij langs de baan in Aida stond, en Schumacher zijn B194 voorbij hoorde komen.

Het boek 1994 The untold Story of a Tragic and Controversial F1 Season, gaat vooral opzoek naar de antwoorden op deze controverses en om een legioen aan complot theorieën  te kunnen ontkrachten.
Zo wordt er dieper gekeken in het feit dat de teamgenoten van Schumacher in 1994 (Verstappen, Lehto & Herbert) zoveel langzamer waren tijdens de kwalificatie sessies en of er verschillen waren in beide wagens. Wat aan het licht komt is het feit dat Schumacher veel meer met de koppeling werkte tijdens een Grand Prix dan zijn team genoten. Wat bleek ook was het feit dat zijn teamgenoten nog steeds langzamer waren als ze plaats namen in Schumacher zijn wagen..
Ook wordt er dieper gekeken naar de pitstop brand met Jos Verstappen op de Nürburgring. Waarbij Simon Morley zijn verhaal ook doet.

Een aspect wat vele denk ik niet wisten, zonder al te veel te verklappen, is het feit dat meerdere team bezig waren met modificaties aan te brengen aan hun tank installatie van intertechnique die hiervoor min of meer ook de vrijbrief voor gaven.

Waar ik vooral lof voor heb is het feit dat Ibrar sinds 2015 bezig is geweest om zijn boek vorm te geven. Hierbij heeft hij vele sleutel figuren uit het seizoen 1994, voornamelijk van Benetton en Williams, weten te benaderen en veel informatie weten te ontrafelen. Vooral de inzicht die gegeven worden door Willem Toet, Frank Dernie, Paul West onder andere geven een duidelijk beeld van er allemaal heeft gespeeld in 1994. Waaronder ook de FIA wordt bekritiseerd en onder ’t vergrootglas wordt gelegd.

1994 The untold Story of a Tragic and Controversial F1 Season gaat nog wat dieper in over de rol van de FIA, aangezien de FIA en Benetton, in zekere zin Flavio Briatore en wijle Tom Walkinshaw, in een twee strijdt waren verwikkeld. Waardoor Benetton, niet toegegeven ooit door de FIA, onder een vergrootglas lag natuurlijk. Maar juist doordat Benetton gedurende het seizoen vaker werd gecontroleerd dan andere teams, kan je concluderen dat Benetton geen verboden driver aids heeft gebruikt, dit zou de FIA in dat geval moeten zijn opgevallen.

Conclusie:
Het boek is wat mij betreft een aanwinst voor je boekenkast.  1994 The untold Story kiest niet de kant van Schumacher/Benetton noch die van Hill/Williams maar gaat puur in op de feiten en de informatie die beschikbaar is. Daarbij valt op te merken dat er veel research is gedaan om het boek zo compleet mogelijk te maken, niet alle vragen kunnen volledig beantwoord worden. Maar het geeft een zeer goed beeld over de controverse gedurende het seizoen. Enigste min puntje is dat het boek Engels is, maar daar moet je maar door heen prikken.

Het boek is te verkrijgen via performancepublishing.co.uk en kost 30 pond.

Tagged