Spyker

Spyker: Geen plek voor kleine Jongens

Book reviews

Ik liep onlangs onze lokale boekhandel binnen om sigaartjes te halen. Op weg naar de balie werd mijn aandacht onttrokken aan een Spyker F8-VII op de cover van een boek. Het boek genaamd “Geen plek voor kleine jongens” van Nando Boers. Gaat over het turbulente jaar van Spyker in de Formule 1. Hoe alles begon in 2005 vol positieve energie, en hoe alles in 2007 vervolgens van kwaad naar erger leek te bewegen. Een boek dat ik moest hebben, een boek dat jij ook wilt geloof me!

Het is weer even geleden dat ik een boek review heb geschreven. De meeste boeken lees ik en daar houdt het dan ook bij op. Echter een boek dat geschreven is over het roerige jaar van Spyker in de Formule 1, toch een beetje Nederlands trots dat vraagt gewoon om een review.

Het Spyker verhaal stond me nog redelijke helder voor de geest. Ondanks dat het al 15 jaar geleden is dat dit speelde. Christijan Albers die van Minardi kwam en in 2006 voor Midland reed (al had hij testrijder bij Williams kunnen zijn dat jaar). Het team van die Russisch-Canadese multinational Alex Shnaider die nog voor dat er een meter was gereden in 2006 al klaar was met de Formule 1. En natuurlijk Colin Kolles. Die Midland en Spyker wonderbaarlijk op de grid wist te houden.

Het mooie aan het boek vind ik hoe Nando Boers, in die jaren verslaggever in de Formule 1 voor o.a. het blad Formule 1 alles van dichtbij heeft mee gemaakt. Het verhaal loopt vanaf de Belgische Grand Prix in 2005 tot aan het laatste moment van Spyker in de Formule 1. Toen een zekere Indiër het team kocht en het omdoopte tot Force India.

Veel in het boek is verteld vanuit het perspectief van toen, ook het gevoel dat je erbij krijgt brengt je terug naar die jaren. Opvallend is ook het aantal details dat gegeven worden over die periode van 2005 tot eind 2007. Ik moet toegeven dat ik toen al een bittere smaak had bij de naam Victor Muller, de man die we alles effe zou regen bij Spyker, de man die toverde met Spyker verkoopcijfers. De man, die na het F1 avontuur, Saab naar de klote hielp. Hij zou het Zweedse automerk wel even redden via Spyker, niet dus.

De verhoudingen in het team. En min of meer ook het amateuristische beleid dat gevoerd werd door de investeerders wordt prachtig verwoorden. De een wou alleen maar pronken met een jacht in de Monegaskische haven. Terwijl de ander weer serieus bezig was met het team. Om nogmaals te zwijgen over Victor Muller die de Midland stickers al verwijderde voordat er überhaupt iets getekend was.

De conclusie van het boek is toch wel dat het een wonder mag heten dat Spyker in 2007 op de grid stond. Ferrari motoren zaten achterin de Spyker F8-VII meer als prestige dan als nuttige krachtbron. De Cosworth was waarschijnlijk veel beter geweest voor de door ontwikkelde Jordan EJ15.  Een boek dat je zeker wilt hebben, en welk in de meeste boekhandels wel te koop is. En anders via Bol.com o.d. te koop! Een prachtig boek weer van Nando Boers over zijn periode in de Formule 1 als verslaggever!

ISBN: 9789400409828
Uitgever: Thomas Rap

Tagged