Formule Hopeloos

Formule Hopeloos

Book reviews

Formule Hopeloos, ik voel me best hopeloos bevooroordeeld nu. Hoe schrijf ik een review over dit prachtige boek, waarin ik op voorhand al positief in ben bevooroordeeld, een boek waar mijn naam na drie pagina’s al te lezen is, toch neutraal? Nou dat is nogal een opgave. Ik schrijf deze review dan ook vanuit een passie die vele delen, een prachtige droom van vervlogen tijden. Want zeg nou zelf, waar lees je nu het verhaal over velgen held Günther Schmid, de Mexicaanse scam droom van Fernando González Luna of over Sassetti’s F1 speeltje?

Het moet het voorjaar van 2022 zijn geweest dat Jeroen mij vertelde dat hij bezig was met een Formule 1 boek. Een boek genaamd Formule Hopeloos. Dit na de special “F1 crap teams” van Racereporter gemaakt te hebben. Het zou gaan over de teams als van onze velgen baas Günther Schmid, het falende Beatrice Haas Lola wat niets met Lola te maken had, en het team van champagne held Keith Wiggins. Stuk voor stuk teams waar vele weleens van gehoord hebben. Teams wel memorabele team eigenaren, verhalen en achtergronden. Een recept voor een geweldig boek, een boek waar ik een steentje aan heb mogen bijdragen!

Tijdens het lezen van Formule Hopeloos merk je de passie en liefde waarmee de verhalen beschreven zijn. Persoonlijk had ik bij elk verhaal de trigger om af te dwalen in mijn gedachten naar die tijd. De tijd dat Spirit een houdoe en bedankt kreeg van Honda terwijl onze Huub meneer Philips en Shell aansprak in de krant. Het moment dat Sassetti de toegang werd geweigerd terwijl Pacific in 1993 al een valse start maakte. Om in 1994 faliekant de plank mis te hebben geslagen met een design van 3 jaar oud. Gelukkig was daar nog het Eurobrun team dat niet meer dan “een blad dat valt” was op de grid.

Misschien dwaalde mijn gedachte het verste weg toen het ATS boek dicht ging en onze velgen koning een paar seizoen later gewoon weer vrolijk op de grid stond met RIAL Racing. Net zo eigenwijs als hij bij ATS al was, of misschien nog wel eigenwijzer. Het Modena Team is natuurlijk ook een apart verhaal. Waar hipster Fernando González Luna misschien wel de grootste truc uithaalde in de Formule 1. Immers is de beste man al sinds 1991 niet meer gezien na de 20 miljoen. Een fascinatie die ik ook heb voor Sassetti. De typische jaren 90 Italiaan die alles zag als een spelletje.

Ik dwaal nu ook weer te ver af, eigenlijk ben ik een review aan het schrijven over Formule Hopeloos van Jeroen Demmendaal. Als gezegd het boek leest lekker weg, zeker op een regenachtige dag of in de trein. De momenten dat ik het boek namelijk heb gelezen. Het is uit te lezen in een ruk, maar he is leuker om elk hoofdstuk te lezen en alles te laten bezinken. Je krijgt een beeld te zien over de Formule 1 die misschien nog wel het mooiste is.

De volgende teams komen aan bod; ATS/RIAL, Spirit, Bearice Haas Lola, Zakspeed, AGS, Coloni, Eurobrun, Moneytron Onyx, Life, Modena, Andrea Moda, Simtek Pacific en Forti. Stuk voor stuk geweldig geschreven verhalen. Vooral de inleidingen per hoofdstuk vind ik een positieve toevoeging. Het laat vooral zien waar Jeroen zijn passie zit, en hoe deze passie is gegroeid.

Zelf zou ik nog een aantal teams toegevoegd hebben. Zoals het Ekström Grand Prix verhaal, of die ene keer dat Dome en Dams stonden te trappelen om de Formule 1 in te gaan. Misschien dat dit nog een keer in een ander boek verschijnt van Jeroen “Formule Epic Fail”, who knows!

Conclusie:
Zoals gezegd vind ik Formule Hopeloos, uitgegeven door Edicola, van Jeroen Demmendaal echt een geweldig boek. Verhalen die goed in elkaar steken, waarbij je merkt dat er veel research is verricht. Het leest lekker weg en is zeker een toevoeging voor je boeken kast en naslag werk!
Ik ben blij dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan dit boek. Een must voor de echte Formule 1 fan!

Formule Hopeloos (ISBN: 9789493259966) is te koop in de betere boekhandels voor €22,50.

Tagged