Formule RP1

Formule RP1 Benelux Series

Dutch Unraced Blog Unraced Series

Eind 2017 werd de Formule RP1 Benelux series aangekondigd in Nederland en België. De Formule RP1 zou een betaalbare eenheidsklasse moeten zijn waarbij elke coureur de beschikking had over dezelfde wagen, en elke race verwisselde van team/race engineer om zo iedereen gelijke kansen te laten behouden. In 2018 zou de klasse haar debuut maken op het circuit, echter werden de pijlen al snel op 2019 gericht, maar waar is de klasse nu?

Zoals wel bekend hebben we in Nederland en België al jaren geen echte nationale autosport meer, kapot gemaakt door raar beleidsvoering en geld gebrek. In samenwerking met de Nederlandse autosportfederatie KNAF/KNAC en de Belgische autosportfederatie RACB onder leiding van Michael Bleekemolen werd de instapklasse opgezet om een goedkoop alternatief te bieden voor de Formule 4. De eerste Formule RP1 werd in April 2017 al voltooid. De auto werd dan ook voor het eerst bij Bleekemolen wereldkundig gemaakt.

De Formule RP1 is ontworpen en gebouwd door het Franse Signatech Automobiles, waarbij de auto door een 140 pk sterke Renault 1.6 (top van 210 km/u) wordt aangedreven en slechts 470Kilogram weegt.  De opzet van een race weekend was vrij simpel. Door middel van een loting (arrive and drive) kreeg een coureur voor de start van het weekend een plek aangewezen bij een van de teams. Er zouden zes meetings (dus 12 races) plaats vinden, drie keer Zandvoort twee keer Assen en een keer Zolder, en per race weekend zouden er twee manches gehouden worden met ruim 100 minuten track time per event, dit zou de ervaring veel goeds doen voor beginnende coureurs.

Als kers op de taart zou de kampioen ook nog eens een test op met een Formule 4 wagen van het MP Motorsport mogen testen en (financiële)steun bij een volgende stap in de carrière.

Een seizoen in de Formule RP1 Benelux series, vanaf 15 jaar,  was begroot op 65.000 Euro, een All-in prijs waarbij men naast de auto en de benodigdheden ook technische ondersteuning kan verwachten door monteurs en data engineers en daarbij deskundige begeleiding en een opleiding. Oh en catering voor de coureur en één begeleider. Al met al een pakket waar veel rijders in Nederland en België baat bij zouden kunnen hebben.  Aangezien de Formule Ford en de Formule Renault al jaren geleden gestorven is aan een wisse dood.

Geïnteresseerde konden op 16 januari 2018 kennis maken met de Formule RP1 op het circuit van Zandvoort.  Hiervoor hadden twaalf deelnemers zich aangemeld, wat nog vrij veel is als je nagaat in wat voor een korte tijd de klasse eind 2017 werd opgezet. Hierdoor leek men al vrij dicht bij het minimale aantal van 13 rijders, voor een volledig seizoen, te komen.  Echter kwam op 22 Januari, zeg maar een week later, het bericht dat er gekeken werd naar het seizoen 2019 om de Formule RP1 te laten debuteren.

Dit was geen slechte zet, aangezien men bij de organisatie nu vele meer tijd zou hebben om de serie op poten te zetten en eventueel jonge rijders, zowel uit Nederland als België, meer te laten testen met de wagens en eventueel meerdere events voor 2019 zouden kunnen worden gerealiseerd, circuits zat namelijk in beide landen om een dergelijke Formule serie te laten rijden.  En omdat de meeste rijders op dat moment hun plannen voor het seizoen al rond hadden. Een nieuwe test sessie was ook al aangekondigd voor de periode september/oktober 2018. Echter bleef het toen stil rond de Formule RP1… te stil als je het mij vraagt.

Was ik er in Augustus vorig jaar er nog wel vrij zeker van dat de Formule PR1, zoals hier te lezen, wel zou door gaan. Zo hoor je in maart 2019 er niets meer over in de media of vanuit de initiatiefnemers zelf.  Afgelopen jaar werd er tijdens het eerste weekend van september de Historische Grand Prix verreden op het circuit van Zandvoort. Bij het binnenlopen van het circuit stonden twee Formule RP1’s opgesteld. Wat me toen opviel dat de wagens er min of meer stonden opgesteld zoals andere wagen van Bleekemolen’s Race Experiences.

Na eind vorig jaar weer gezocht te hebben naar informatie over een eventuele start van de Formule PR1 Benelux Series in 2019 kwam ik erachter dat Bleekemolen Raceplanet tegenwoordig de wagens aanbied tijdens een van de race experiences. Waarbij verder niets wordt vermeld of de wagens gebruikt gaan worden nog als serie.  In oktober 2018 heeft er een Formule RP1 ter wille van promotie, ook voor de Race Experiences, voor een winkel in Sneek gestaan.

Gaat de klasse nog haar debuut maken? Ik durf hier eerlijk gezegd geen antwoord op te geven. Ik hoop van harte dat de serie haar debuut alsnog gaat maken. De opzet van de klasse is natuurlijk goed. Het geeft jonge coureurs, voor een redelijk budget, hun eerste ervaring met Formulewagens waarbij het arrive & drive principe elke coureur een eerlijke kans zou geven. Echter ben ik er bang voor dat men in Nederland vooral bezig is met een Nederlandse Grand prix en compleet vergeet dat onze nationale autosport op haar gat ligt, al jaren aan een stuk.  En dat de Formule RP1 Benelux series nooit haar debuut zal maken op de grid…

Gelukkig kan men met de wagens rijden tijdens de Race Experiences die aangeboden worden door Bleekemolen Raceplanet!

Tagged