Chase Carey https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/2017_Russian_Grand_Prix_1.jpg

Chase Carey: it’s all about the money

Dutch Unraced Blog

Een paar dagen geleden had Liberty Media haar jaarlijkse bijeenkomst. Hier sprak Chase Carey de waarschuwing maar weer eens uit dat slecht presterende Grand Prix’s, dus races waar niet of nauwelijks aan verdiend wordt zomaar van de kalender kunnen verdwijnen. Of het circuit nu van Historische waarde is of niet.  Beter gezegd als je niet genoeg opbrengt wordt je gedumpt.

Ik had een paar dagen nodig om het bericht van Chase Carey te laten bezinken, wat bedoelde hij nou precies met zijn woorden? Eigenlijk wist ik het al maar durfde ik het niet onder ogen te zien. De uitspraak dat races met historische waarden behouden zouden blijven blijkt momenteel niets meer dan een zoethoudertje, want eigenlijk wil Liberty Media de compleet andere kant op.

Chase Carey wil de Formule 1 kalender uitbreiden tot 25 Grand Prix per jaar, ondanks dat bijna alle rijders en teams hier negatief op hebben gereageerd, lijkt toch dat het idee van 25 race weekenden er door heen wordt gedrukt. Waarom, omdat dit commercieel aantrekkelijker is voor de Formule 1. Hoe meer races, hoe meer commercieel succes men immers kan boeken, dat is de gedachten gang van Liberty Media.

Zoals Liberty Media zelf aangeeft heeft men, sinds men Bernie Ecclestone op een zijspoor heeft gezet, al veel veranderd aan de sport in positieve zin van het woord. Zo wordt er vooral gepushed om te investeren in plaats van te kijken naar het kosten plaatje. Dit zou er voor moeten zorgen dat er meer spektakel op de baan is en er meer aandacht naar de fans zou moeten gaan.

En daar komt het addertje onder het gras vandaan, om Chase Carey te quoten “Onze events zijn nu al waardevoller dan ooit tevoren, we brengen wereldwijd een ‘premium event’. We focussen ook op het maximaliseren van de waarde van onze evenementen en proberen dat te communiceren richting alle locaties waar we racen.” Wat houdt dit premium event in?

Volgens Chase Carey zijn er dus drie pijlers waar de Formule 1 momenteel op voortborduurt om te groeien.  Zoals al aangegeven moet er juist geïnvesteerd worden in plaats van dat men kijkt naar de kosten van Events.  De tweede pijler heeft te maken met de toegevoegde waarde per event. De races moeten van toegevoegde waarde zijn voor de fans, want een race in Hanoi is natuurlijk veel interessanter dan een race in Engeland toch?  En de derde pijler, tevens de reden dat ik dit schrijf, het “VIP” bereik van de Formule 1.

Liberty Media is van mening dat er nog veel meer in het vat zit met betrekking tot een hoogwaardige hospitality-ervaring. Dit wil dus zeggen fans met te veel geld kunnen naar de Formule 1 toe en compleet in de watten worden gelegd. Zo geeft Chase Carey aan “Steeds meer evenementen richten zich tegenwoordig op klanten die bereid zijn en in staat zijn om te betalen voor een unieke en persoonlijke ervaring”. Waar men dus eerst rept over het feit dat de Fans voor aan staan,blijkt toch dat de Fan die 120 euro neer legt voor een ticket niet veel hoeft te verwachten. Men is vooral gefocust, heeft het alle schijn van, op de rijkere Formule 1 Fans.

Hoe men een dergelijke VIP-behandeling voor ogen zien? Ik kan daar alleen naar gissen. Echter verwacht ik dat men met verschillende VIP-pakketten op de proppen komt,waar dan een gepast prijs kaartje aan hangt. Een idee dat Mastercard in 1997 al heeft geopperd met het Mastercard Lola team, en finaal mislukte.   Eigenlijk zegt Chase Carey hier, naar mijn mening, dat als men genoeg geld heeft men alles kan krijgen in de Formule 1 en bedankt normale fans die hard moeten werken voor een ticket op zondag.  Om nog maar te zwijgen over de rest.

Daarbij snap ik nu de link pas echt goed met Liberty Media en het Circuit van Zandvoort. Beide partijen worden immers gerund door geld berusten mensen die vooral hoog van de torens lijken te willen blazen met hun geld en macht.  Waarschijnlijk zal de “Koninklijke connectie”die het Circuit nu heeft de voorbode en de doorslag zijn dat de Grand Prix van Nederland in 2020 daar wordt verreden in plaats van Assen.

Was Bernie Ecclestone dan echt zo slecht? Nee ik zal eerlijk toegeven dat ik Bernie steeds meer begin te missen, net als dat ik Max Mosley al jaren mis. Ja Eccelstone was ouderwets en moest niet heel veel hebben van onder andere socia lmedia, en viel website met F1 nieuws, zo ook UnracedF1, aan voor het verspreiden van info of Formule 1 content. Maar Bernie was wel de man die een hart voor de Formule 1 had. Stiekem hoop ik nog steeds dat Bernie samen met Flavio Briatore terug keert met de Grand Prix 1 als Europese tegenhanger van de Formule 1.

Wat is er nou mooier dan de Grand Prix 1 die voltrekt wordt op de oude vertrouwde circuits? Ik krijg er nu al zin in als ik de volgende circuits opnoem. Silverstone– Donington – Zandvoort – SPA francorchamps – Zolder – Hockenheim – Nurburgring– Red Bull Ring – Jerez – Kyalami – Catalunya – Turkije – Interlagos –Hungaroring – Imola – Monza en eventueel nog een paar kleine circuits zoals Fiorano.

It’s all about the money!

Tagged