Marlboro

Waar is mijn Marlboro?

Dutch Unraced Blog

Dit weekend was de Historische Grand Prix op het circuit van Zandvoort weer gaande. Een prachtig event dat bol staat van de historische autosport, van Formule 1 tot de oude vertrouwde 500CC Formule 3 wagens. Natuurlijk mogen we de touringcars en LeMans wagens van weleer niet vergeten. Ik stoorde me de eerste dag aan iets wat ik nog nooit heb mee gemaakt. Waar ik totaal geen weet van had, wat me toch wel deed beseffen hoe tenenkrommend en betuttelend dit land is. WAAR IS MIJN MARLBORO?

Inderdaad ik stel hier de vraag waar mijn Marlboro is. Nee ik rook geen sigaretten of shag. Wat ik wel rook zijn sigaren, dat is weer een klasse apart waar weinige maar van houden, en ’t rook genot dat het minst hardst stijgt in Nederland. Maar toch, ik was daar op het circuit en het eerste dat me opviel was John Special. Player had met provisorisch met Duct tape afgeplakt op de achtervleugel en sidepods. Ik dacht eerst dat iets was dat vanuit Engeland of dergelijke was overgewaaid. Want Europa heeft ooit besloten dat tabaksreclame fout is.

Zover ik wist, gold dit niet voor evenementen zoals de Historische Grand Prix waarbij tabaksreclame een grote rol heeft gespeeld van de jaren tot recent. Nieuwsgierig dat ik was sprak ik een monteur van Britec Motorsport aan. Met de vraag “Why is player covered with duct tape” het was toch apart om te zien. Het antwoord, ik schrok me rot, de Nederlandse overheid heeft besloten dat per 1 Januari ook geen tabaksreclame mag worden weergegeven betreffende historische events, zoals de Historische Grand Prix.

De betutteling in dit land slaat compleet door. Ga je echt roken van Marlboro, John Player Special, Camel, Embassy etc. als je dit op een wagen ziet staan? Ga je echt Zware Jongens, Drum of andere shag roken als je Rizla op de Hesketh Penthouse ziet staan? Hoogstens verander je van merk dat je rookt. Ik weet het er zijn er die hier gaan roepen dat roken dodelijk is en je door een naam als John Player Special gelijk je longen naar de vernieling rookt. Wat overigens nog altijd een keus voor eenieder zelf is natuurlijk. Je zelf de vernieling in zuipen is natuurlijk wel toegestaan.

Zelf ben ik van mening dat dergelijke sponsoring vanuit het verleden gewoon zichtbaar moet zijn op de wagens. Wat is precies het probleem hier? Sommige mensen zijn natuurlijk meteen geïntimideerd als ze Marlboro zien staan op een wagen natuurlijk. Kapot drammen zullen we, mee varen op een kleine groep in Nederland doen we. Al met al de betutteling ten top. De betutteling die alles kapot maakt. Grappig was dan wel weer dan overal in Zandvoort gewoon Marlboro, John Player Special etc. op de foto’s stonden. Dat mag dan wel weer.

Waar is mijn Marlboro? Gelukkig verscheen John Player Special wel op de zondag namiddag op de Lotus 77! En stiekem kon je op de McLaren M23 gewoon Marlboro zien. Ik steek zo nog een lekkere sigaar op en ga nog even na genieten van een verder geweldig weekend vol Historische melodieën en een geweldige sfeer, met veel leuke mensen.

Tagged