Max

Max is ook maar een jochie van 21!

Dutch Unraced Blog

Beste landgenoten ik wil het met jullie hebben over het feit dat men zich niet kan gedragen, men meent zich te moeten provoceren naar andersdenkende toe. Beste Nederlandsche Formule 1 fans… kunnen we effe normaal doen? Max Verstappen is een jochie van 21 dat echt nog wel wereldkampioen wordt. Maar hij is niet special, papa Jos heeft zijn werk gewoon goed gedaan!

Inderdaad ik typ gewoon Nederlandsche in plaats van Nederlandse… zo ben ik nu eenmaal een oude ziel. Ik als Nederlandse Formule 1 fan sinds jongs af aan schaam me dood voor het gedrag van verscheidende Max Verstappen fans. Of is de correcte benaming wannabe fans?  Het wordt steeds moeilijker om het kaft van de koren te scheiden en snap dan ook niet waar jullie het wangedrag vandaan toveren?

Is het door de diversiteitspolitiek dat de wereld kapot maakt? Nee grapje jullie weten niet eens wat dat betekent, te druk met je eigen onzin. Kunnen jullie, die oh zo geweldige Max Verstappen fans, mij eens uitleggen waarom je mensen de tering en vinkentyfus toewenst terwijl een ander de andere heren coureurs mongolen noemt? Waarvoor is deze naïviteit eigenlijk goed? De Formule 1 draait echt niet alleen maar om Max Verstappen, Max dit, Max dat, Max zus, Max zo, Max for president.
Zo werkt de Formule 1 dus niet!

Het fanatisme snap ik overigens wel, wat Max laat zien op de baan is gewoon geweldig, met een Red Bull die met 200liter Red Bull nog niet vooruit te branden is laat hij zijn ware talent zien. Maar eerlijk is eerlijk Max Verstappen, het jochie van 21, is een verbeterde versie van zijn vader Jos Verstappen. Als je naar Jos zijn verleden kijkt en zijn komeetachtige carrière start in de lagere formule klassen dan zie je daar gewoon max in, of zie je max in Jos?

Ti’s allemaal leuk en aardig dat Max Verstappen het zo goed doet, maar dat is nog echt geen excuus om wangedrag te vertonen. Ik heb al meerdere “Verstappen Fans” horen zeggen dat ik een klote Tifosi ben, alleen dan in slechtere termen, maar wat als Max over 3 jaar bij Scuderia Ferrari rijdt? Ben ik dan nog steeds die klote Tifosi of ben ik dan jullie grote vriend ineens?  En wat als Verstappen ineens slechter gaat presteren gaan jullie dan Max ook bashen, hem verketteren met pek en veren?

De grootste vraag is natuurlijk, wat maakt een Verstappen fan een Verstappen fan? Deze vraag ga ik zelf beantwoorden omdat ik van jongs af aan, ja ja toen ik 4 jaar was zat ik al voor de tv in m’n Benetton kloffie, al een Formule 1 en Verstappen fan ben. Een Verstappen fan, in mijn geval Jos Verstappen fan, is iemand die veel van de coureur houdt, om half 6 ‘morgens uit bed komt nadat hij om 3uur ’s nachts pas in bed lag, koffie pakt en de Grand Prix van Japan gaat kijken.

Diezelfde fan is een fan van een bepaalde coureur, maar diezelfde fan is ook een fan van de Formule 1 waar hij zijn bakkes tegen opentrekt. Jullie weten immers waar ik het niet mee eens ben sinds Liberty de kar trekt.  Ik herinner me nog goed dat Verstappen op de vrijdag gewoon zijn Minardi op Pole zetten! Geloof me ik was door het dollen heen, wetende dat een dag later alles bij het oude zou zijn en Minardi achter aan zou staan, maar dat moment maakt een fan een echte fan.

Hard op beweer ik dat 70% van de “Max Verstappen Fans” geen fans zijn zodra Max slechter gaat presteren, niet meer op het podium komt te staan en niet meer races wint. Jullie spelen eigenlijk hetzelfde spel als Prins Henk doet met zijn circuit in Zandvoort, mee gaan op de flow en vooral interessant willen doen en roepen dat de Formule 1 naar Nederland moet komen. Natuurlijk naar het elite racebaantje van hem.  Maar wat als Max niet meer goed presteert, wat als Max om wat voor reden dan ook niet meer kan racen in de Formule 1?

Juist dan is heel die Max hype weggeëbd, dan haken de meeste van jullie af omdat de Formule 1 dan toch geen klote meer aan is. Zo is het toch of niet, daar hoef je immers geen geleerd voor te zijn om de trend te zien. Waarom staan jullie niet massaal in het oranje op circuits waar onze helden zoal Peter Cox, Jeroen Bleekemolen, Giedo van der Garde, Jan Lammers, Jaap van lagen en de rest van onze helden die uitmuntend presteren op de lange afstand races? Is zeker te min voor jullie of niet, terwijl je bij dergelijke races echt bij de coureurs kunt komen. Ja echt je kan ze gewoon aanraken, geen showspel als in de Formule 1.

Graag wil ik dan ook de heren van het Ziggo Race Café vragen om die Max Verstappen bril af te zetten en gewoon over te gaan op de orde van de dag. Trots zijn op onze Limburgse held mogen we sowieso zijn, wat hij laat zien is geweldig, maar Formule 1 en autosport is meer dan Verstappen. Lieve Tom, Rob, en de rest please laten we de rest ook niet vergeten. En schenk eens wat meer aandacht aan onze aanstormende talenten! En het feit dat Bernie Ecclestone 88 is maar met z’n baardje gewoon 44 lijkt!

Daar ik deze beëdigende woorden wil laten verschijnen, die thans deze overweldigende blog zullen eindigen “Staat u allen op voor het oordeel van de Staten-Generaal… Max is ook maar een jochie van 21 jaar, doe normaal en gedraagt u allen naar uwe leeftijd”. Eigenlijk zeg ik dus Normaal doen!  En heb respect voor iedereen in de Formule 1, ook voor de Nederlandse F1 fans zoals mij, die per definitie niet Max Verstappen fan zijn. Want ja je bereikt er uiteindelijk niets mee.

Tagged