Formule BRL

De Formule BRL maakt alsnog haar debuut

Dutch Unraced Blog News

Na jaren van onderwaardering, een verloederde nationale autosport kalender met niet veel noemenswaardige race series is er eindelijk weer een race klassen om naar uit te kijken. De Formule BRL! Eindelijk is er dadelijk weer een nationale Formule klassen op de circuits te vinden, en ja ook op het circuit waar Max Verstappen in Mei dit jaar zal racen in zijn Red Bull. Nee dit was geen clickbait.

Als je nu niet geïnteresseerd bent om verder te lezen weet ik het ook niet meer. De Formule BRL werd in 2006 al aangekondigd. Het was de bedoeling om de Formule serie vanaf 2009 onderdeel te laten uitmaken van de Benelux Racing League. Geesteskind van entrepreneur Harry Maessen, onder andere de eigenaar van Speedway Venray. In 2008 zijn er twee “Demo” races verreden met de wagens op het circuit van Zandvoort en het TT Circuit van Assen. Echter vond de serie geen doorgang door de financiële crisis die de kop opstap in die periode.

Toch ligt de oorsprong van de Formule BRL in de Formula Chrysler Euroseries uit 2001. Een race serie die genadeloos flopte in 2001, gepresenteerd toentertijd als opstap klasse tussen de Formule Ford en de Formule 3.  Vijf jaar lang waren de wagens opgeslagen totdat Harry Maessen een groot aantal van de Reynard 2KF chassis ’s inclusief spares kocht in 2006. In de jaren er na heeft hij nog verschillende chassis her en der gekocht. De bedoeling was een eigen Formule serie te lanceren in de Benelux.

Rond de zomer in 2019 kwam de aankondiging dat de Formule BRL, alsnog kan ik zeggen, haar debuut zou maken in 2020. De schijn heeft het ervan dat bijna iedereen is vergeten van de plannen 11 jaar geleden! De klasse profileert zich als een low-budget arrive & drive formule. Wat wil zeggen dat je met een relatief klein budget al kunt racen. Alle wagens worden onderhouden door een team, waardoor de basis van alle wagens gelijk zou moeten zijn.  Het is een stuk goedkoper dan de Formule 4, en het vult toch wel de vergane glorie van de Formule Ford en Formule Renault op.

De kosten bedragen per event €7700,- volgens de organisatie. Wel is er een eigen risico van €5000,- euro, dit heeft met de verzekering te maken. Het bedrag krijgt men aan het van het seizoen weer terug minus de eventuele gereden schades. Tegelijkertijd is er ook een Formule BRL Academy in het leven geroepen waar jonge coureurs opgeleid worden. Meer info valt hier te lezen.

In het debuut seizoen bestaat de Formule BRL uit vijf events. Welke verreden worden op vier verschillende circuits, zowel op normale als op oval circuits. De bedoeling was, zover ik kon zien om ook in België te racen. Echter staat er geen race gepland in België, misschien in 2021?
16 – 17 Mei        Racepark Meppen (Duitsland)
13 – 14 Juni                        TT Circuit Assen
11 – 12 Juli                         Raceway Venray
29 – 30 Augustus             Circuit Zandvoort
26 – 27 September         Raceway Venray
Een race weekend bestaat uit twee vrije trainingen. De kwalificatie gevolgd door drie sprint races verspreidt over de Zaterdag en Zondag.

De Formule BRL zal gebruik maken van de 19 jaar oude Reynard 2FK chassis, die wel grondig onder handen zijn genomen. Zo beschikken de wagens onder andere over een vin op de engine cover. Naar het idee dat we eerder in de Formule 1 en andere race klassen hebben gezien. De wagens worden door een Mercedes-Benz ontwikkelde, en gebouwd door Chrysler, 360PK sterke 3,5L V6 motor aangedreven. Met een topsnelheid van 225 Km/U. Het betreft dezelfde motor als die uit de Formula Chrysler. Zie de specificaties hier.

Momenteel is er voor 19 coureurs plaats op de grid, er wordt gehoopt op minstens 15 coureurs die het seizoen zullen aanvangen in 2020. Het is niet noodzakelijk om aan alle events deel te nemen zover ik dit kon achterhalen.  De opzet van de klasse is gelijk aan de jammerlijk genoeg nooit verschenen Formule RP1 Benelux series.  Ondertussen hebben al tien coureurs aangegeven te willen racen dit jaar in de Formule BRL. Onder andere Milou Mets die onlangs uitleg gaf bij de Dagblad de Limburger,  en de Belg Michiel Haverans. Nygel Verhaeren en Jentsen Adriaenssens worden ook genoemd.

Onlangs heeft de organisatie via Instagram aangegeven dat er in Januari en Februari enkele kennismakings-testdagen zal gaan organiseren voor geïnteresseerden. De sessies zullen gehouden worden op het Racepark in Meppen (Duitsland). En kosten €500,- voor drie sessies van 20 minuten. Een race licentie is niet verplicht voor een van de testdagen.

Al is er niet een maximum leeftijd voor coureurs de organisatie profileert zichzelf als een opstap klasse voor de beginnende coureurs. Het is, zoals vroeger de Formule Ford en Formule Renault, een van de eerste stappen om kennis te maken met de formule wagens. Daarbij is de Formule BRL een stuk goedkoper dan de huidige Formule 4.  Echter is het probleem dat de FIA tegenwoordig een punten systeem gebruikt, en hierdoor vele series buiten de boot vallen. Echter ben ik blij dat er eindelijk weer een nationale Formule serie komt!

Of zoals de organisatie zelf betiteld; Na jarenlange afwezigheid is de Benelux in 2020 weer voorzien van een single seater kampioenschap op niveau: De Formule BRL!

Tagged