fanatics

Fuelled by high energetic addict fanatics

Blog Dutch Unraced Blog

Nee ik heb niets raars op met zo’n titel. Fuelled by high energetic addict fanatics is zoals het zou moeten zijn in de Formule 1. Fans die helemaal op gaan in de gevechten op de baan. Die helemaal op gaan in de races en de teams en rijders, fans die vooral een hechte community vormen. Jammer genoeg is dat tegenwoordig niet meer de ervaring, de hechte community die het ooit was staat momenteel mijlen ver van de realiteit. Will we ever be one big Formula 1 family? Nee ik geloof van niet.

De vraag die ik net stel ga ik aan het einde weer stellen omdat deze blog in een adem geschreven is. Het wordt dan ook niet overgelezen. Nee ook niet op typfouten dan is het pure er wel vanaf toch? Waar te beginnen… het is een signalering, welk ik in mijn werk alleen maar uitvoer, uiteindelijk moet ik op de signalering anticiperen met een team. Dat team zou in deze de Formule 1 fan moeten zijn. Maar als ik momenteel met een groep niet kan anticiperen zijn het de Formule 1 fans wel.

Ik heb de schuld bij mijzelf gezocht. Ik ben nu eenmaal iemand die zijn mening geeft. Veel mensen lijken daarop te anticiperen en er zich ook door te laten irriteren. Echter geloof ik niet dat de schuld bij mij zelf ligt. De schuld ligt hem in het feit dat de Formule 1 compleet is door geslagen. De fans lijken steeds meer op voetbalhooligans die je het liefst op je gezicht slaan als je fan bent van een ander. Of wanneer je een mening deelt die niet strookt met die van hen zelf. Het principe respecteer elkander is een principe dat opzij lijkt te zijn geschoven.

Wat me strookt is de weepsche houding van de “jonge fanatics” fans. Die vooral niet lijken door te hebben dat er meer is dan alleen hun favoriete rijder of favoriete team. Dat er meer is dan alleen hun, met jonge fans bedoel ik overigens ook de fanboys en girls dezer dagen in de Formule 1, die nimmer van het concept leven en laten leven hebben gehoord.  Natuurlijk doel ik hierbij vooral op die doorgeslagen Max Verstappen fans. Die heel de scene verkrachten met hun absurde obsessie voor Max Verstappen. Allemaal leuk en aardig die nieuwe fans, maar ben geen irritante bloedhond die gelijk op zijn pik of kut getrapt is. Dat soort fans dat gevoed wordt door de Oranje Max Verstappen bril op de televisie. We weten allemaal hoe ze hem prijzen. En vooral hoe ze hem de hemel in tillen.

En jij dan? Hoor ik u, nee je, al denken. Ik weet het ik was vroeger ook een van die dedicated en fanatics Schumi fan en had een hekel aan Alonso, en ja ik moest huilen toen Schumi geen kampioen werd in 2005. Zo diep gaat mijn gevoel ook, een tifosi hart is misschien nog wel gepassioneerder dan een gemiddeld F1 fan hart. Maar de respect was er altijd, ook naar de fans.

Het zou wat zijn dat ik mijn beste maat zou uitkotsen omdat hij fan was van Alonso… maar dit is precies wat er tegenwoordig gebeurt. En dit geldt niet alleen voor de Max Verstappen fans, idem geldt voor de Hamilton fans, Russel fans en ga zo maar door. Mensen worden tegen elkaar op gedweept en tegen elkaar opgezet lijkt het wel. Bewust? Of is het de zeitgeist? Jullie hebben toch geen debaucherend (google maar) leven of wel dan?

Begrijp me niet verkeerd ik vind het ook heerlijk als Max wint, maar ik vind het nog heerlijker als Leclerc weer wint of Sainz. Het lijkt haast wel dat als je niet de rijder uit je eigen land steunt, of beter verwoord een mega fan bent, dat je maar kapot gemaakt moet worden. Natuurlijk online, want de meeste van die mensen (ongeacht van wie ze fan zijn) zijn ware keyboard warriors. Stop lekker met dat effrayante en fanfaronnerend gedrag en gepraat, onder de indruk ben ik, en met mij vele andere, aller min.

Nu we toch bezig zijn. Ik pak mijn moment om terug te komen op onderwerp waarbij ik vele van jullie de ziel heb laten branden. Jullie zagen de hel, jullie vonden dat ik te verging met mijn opmerkingen over Mazepin. Hoe kon ik toch positief zijn over Mazepin? Want ja ik zei immers “Alsof jullie nooit gespeult hebben met je beste vriendin/vriend”.

Wat jullie natuurlijk niet gelezen hebben, want ik verkondigde iets wat niet in jullie straatje past, dat ik heb gezegd dat onze grote Russische vriend vanzelf op zijn bek gaat, waarschijnlijk de eerste race al. Karma pakt je namelijk meteen terug. En ja hoor Mazepin werd Mazespin en is momenteel verre van zeker van zijn eigen kunnen wat al erg zat is voor die jongen.  Dat zijn jullie vergeten is het niet? Mijn #WeSayYesToMazepin op sommige momenten was ook een bewuste keuze. Alsof jullie de heiligheid zelf zijn. Schijnheilig zijn jullie wel.

Dan gelijk doorpakken op Saudi-Arabië.  Waar jullie je mond van vol hebben over Mazepin en zijn gedrag, zijn er maar weinige die hun mening echt ventileren.  Waar zijn jullie commentaren op een race die wordt georganiseerd in een land waar homo’s van een hoge toren worden gegooid om mishandeld en vermoord, vrouwen geen rechten hebben, waar mensen rechten een kakocratie (google ook maar) betreft, en waar mensen met een mening zonder pardon worden opgesloten. Weinige die hun bek opentrekken, waarom eigenlijk? Een simpele #WeSayNoToSaudiArabia kan al veel teweegbrengen, dit heb ik zelf al gemerkt.

Om mijn tirade toch maar af te sluiten. Even terugpakken op de titel “Fuelled by high energetic addict fanatics” hoe zie ik dat dan? Heel simpel wij, de fans, zijn het gezicht van de sport dat zijn echt de rijders niet of de teams of het management. Zonder ons is er ook geen Formule 1, en zonder Formule 1 gaat 98% van ons waarschijnlijk dood. Zulke fanatics zijn we nu eenmaal. Wat ik mis, en wat ik hoop terug te zien is het team gevoel. Het gevoel dat we een zijn, dat we voor een sport komen, dat we keihard achter onze coureur staan, maar met volle respect met elkaar en de rest om gaan.

Om mijn vraag in de intro te beantwoorden, beantwoord ik deze met twee vragen.
You could ask yourself the question; do you want to be united? Let’s go for it and stand together as one and make this the biggest sport on this planet with the biggest fanatics!
Do you want to go the same way? The Formula 1 will be divided and die.


Tagged