Noord-Korea

De grote prijs van Noord-Korea

Dutch Unraced Blog

De grote prijs van Pyongyang of de grote prijs van Noord-Korea of gewoon lekker The North-Korean Grand Prix. Zouden we ooit naar Pyongyang afreizen om daar een Formule 1 race te gaan rijden door de straten van Pyongyang? Het is een vraagstelling die niemand zich stelt, maar mij toch intrigeert. Het begon allemaal met de vraag of er ooit autosport is bedreven in Noord-Korea. Al snel dwaalde ik af bij de gedachten van een Noord-Koreaanse Grand Prix.

Is het een politiek geladen artikel? Niet echt, het is meer een zinspeling van mijn gedachten als ik op mijn gemak een sigaar rook en filosofeer over het leven, filosoferende over het onbekende en soms komen dergelijke gedachten voorbij die ik dan voor mezelf op papier moet zetten.

We weten allemaal wat er gaande is in Noord-Korea hoe de bevolking het zeer slecht heeft, de elite zichzelf vooral volgieten met dure whisky, en hoe men vooral wappert met de wel bekende Hamer en Sikkel van Stalin en Lenin al zouden beide heren waarschijnlijk toch wel de rillingen krijgen. Hoe dan ook een Grand Prix in Noord-Korea kan dat wel?

Daarvoor moeten we eerst in de autosport geschiedenis van het land duiken, en eerlijk gezegd ik kon eigenlijk niets serieus vinden qua competitie. Ook een boulevard race die men in de jaren 20 van de vorige eeuw hield in Nederland is er niet terug te vinden. Wat ik wel tegen kwam was dat hun geprezen leiders wel van karten hielden en dat er karts te vinden zijn in Noord-Korea. Zover ik weet zijn er tijdens funfairs, hier bekend als kermissen, altijd karts te vinden waar mee geracet wordt. Meestal door militairen.

Ik vond echter wel een paar artikelen over een soort van races die werden gehouden. Nou kan dit goed een militaire parade betreffen wat google-translate niet goed wist te vertalen. Daarom hou ik het erop dat er in Noord-Korea zo goed als geen professionele autosport industrie is. En zover ik weet bestaan er ook geen circuits in het land. Wel hebben ze er een race track voor paarden. Maar goed daar heb je niet zo veel aan als autosport.

Dus mocht er een grote prijs van Noord-Korea worden gehouden waar moeten we deze dan gaan houden? Dat is de simpelste vraag door het centrum langs de triomfboog, over de Taedong rivier en door de Chongryu tunnel. Een stratencircuit met een lengte van 9,1KM met vele rechte stukken en krappe bochten.  Met hotels als Hyangsan en het Pearl-Island Golf Club dicht in de buurt. Aan luxe geen gebrek.

Helaas zal de Grand Prix van Pyongyang nooit verreden gaan worden, helaas zullen we ook nooit een serieuze vorm van autosport gaan zien in Noord-Korea noch zal er een Noord-Koreaan een wel bekende auto coureur worden. Het is namelijk niet mogelijk in Noord-Korea en zover ik weet beschikt bijna niemand over een mobiele telefoon, laat staan over een auto.

Gelukkig kunnen we het in 2012 uitgebrachte spel Pyongyang racer wel spelen! Toch een soort Grand Prix van Noord-Korea Zeg maar A2 racer 2 kwaliteit uit 1997 maar dan uit 2012. Bedankt voor het lezen van mijn column waar je niet veel aan hebt gehad.

Tagged