Nederlandse Grand Prix

Nederlandse Grand Prix, het hoeft voor mij niet!

Dutch Unraced Blog


Het is niet de vraag of er een Nederlandse Grand Prix komt maar eerder de vraag wanneer? De vraag is alleen nog of deze verreden gaat worden op Circuit Park Zandvoort, of dat deze zal worden verreden op het TT-Circuit in Assen. Maar heel eerlijk gezegd hoeft het voor mij niet eens een Nederlandse Grand Prix. Waarom zou je die eigenlijk wel willen?

Het gaat in dit geval niet om de Max Verstappen hype die er voor zorgt dat alles in een stroomversnelling is beland met betrekking tot de terug keer van de Nederlandse Grand Prix. Nee het gaat mij eigenlijk om het feit dat we in Nederland niet eens een fatsoenlijke nationale autosport cultuur meer hebben, laat staan dat bedrijven staan te wachten om in de nationale autosport te investeren.

Al sinds de laatste Nederlandse Grand Prix die verreden werd op het Circuit van Zandvoort in 1985 werd er al meerdere malen geopperd om de grote prijs van Nederland weer terug te halen. Een jaar nadat de Formule 1 Nederland had verlaten werd er al geopperd dat er in Moerdijk, bij Tilburg, een Grand Prix circuit zou verrijzen waar de Formule 1 weer naar terug zou keren. Genoeg ruimte voor parkeerplaatsen, en er liep al een spoor naar Moerdijk dus hier kon best wel een aftakking komen.

De plannen voor Moerdijk bleven plannen, net als eigenlijk alle plannen die ooit zijn gemaakt voor een permanent racecircuit in Nederland. Zo had je in 1926 de ver gevorderde plannen voor een circuit bij ’t Langeveld deze ging echter niet door. Vervolgens waren er respectievelijk de ideeën voor een Autorenbaan in Arnhem (1933), Autorenbaan in Den Haag (1934), Autorenbaan in Heerlen (1935) alvorens er in 1939 de eerste echte race werd gehouden in Zandvoort op dat moment door de straten van Zandvoort.

In 1940 zou de Grand Prix van Zandvoort overigens verreden worden echter ging dit niet door ondanks door steun van Nazi Duitsland. Gedurende de oorlog werd het circuit in Zandvoort natuurlijk gebouwd met als smoes een parade ronde voor de Nazi’s om hun overwinningen te vieren. Na de oorlog werd het circuit van Zandvoort officieel geopend en werden vele Grand Prix hier verreden. Dit weerhield er niet van om in de jaren 60 en 70 plannen te ontwikkelen voor een permanent circuit rond Eindhoven, Maastricht en Rotterdam.

Sinds de jaren 80 wordt er elk jaar wel een keer geroepen dat er een nieuw circuit zal worden gerealiseerd in de provincie Flevoland of rondom Utrecht wat echter nooit van de grond lijkt te komen. Voeg daarbij de recentelijke toenaderingen van steden als Rotterdam en Amsterdam die een complete studies lieten uitvoeren voor het, in mijn ogen op voorhand, kansloze plan om in de steden de Nederlandse Grand Prix te gaan organiseren.

En in datzelfde kader van we willen wel, maar eigenlijk kan het gewoon niet, geloof ik dus ook niet dat er in Nederlandse Grand Prix verreden kan gaan worden.  Momenteel worden het TT-Circuit in Assen en het Circuit in Zandvoort dus genoemd voor een terug keer van de Nederlandse Grand Prix.

Het TT-Circuit in Assen heeft naar mijn idee de beste papieren om, als het zover komt, de Nederlandse Grand Prix te gaan organiseren. Echter ben ik bang dat de charme die het circuit heeft verloren gaat. Sinds de jaren 20 wordt daar al de TT verreden. Er hoeft niet veel te gebeuren aan het circuit zelf, alles lijkt daar tiptop in orde te zijn maar ondanks dat de organisatie achter de Formule 1 heeft gezegd dat er alleen wat uitloopstroken bij moeten komen geloof ik niet dat het daarbij blijft.

Waarom geef ik Zandvoort dan niet het voordeel van de twijfel? Ik ben al jaren een paddock pashouder en heb het circuit de afgelopen jaren voornamelijk zien aftakelen, ik weet dat vele zeggen dat ik de plank volledig missla. Ik ga mee in de gedachten gang dat het circuit in de duinen het uitermate circuit is om de Grand Prix naar terug te halen om haar historie en de atmosfeer die er bijvoorbeeld tijdens de Historische Grand Prix heerst.  Daarnaast is begin dit jaar het complete circuit opnieuw geasfalteerd.

Echter heerst er tijdens de overige events in de paddock en op het circuit verre van een lekkere sfeer waarbij je denkt, oh hier wil ik vaker zijn. Deze sfeer hing er voorheen wel, vroeger toen we in Nederland nog een professionele nationale autosport hadden met de Formule Ford, Formule Renault, Marlboro Masters (Masters of Formula 3), Suzuki Swift Cup, Renault Clio Cup, DTCC (Dutch touring car championship) om maar eens een paar series te noemen die onze nationale autosport liet floreren.

Niets ten nadele van de DNRT overigens, ik heb niets meer dan vol lof voor ’t Dutch National Racing Team waarbij semi-professionals maar voornamelijk amateurs hun kunsten laten vertonen tijdens de Maza MaX5 cup, de BMW e30 Cup, Mercedes-Ben SLK Cup, Peugeot 206 Gti Cup, Porsche GT Cup, Volvo 360 Cup etc. Dankzij de DNRT is er überhaupt nog een vorm van Nationale autosport in Nederland. En eerlijk is eerlijk start velden van 50 wagens is gewoon spektakel!

Naast het feit dat de KNAF / KNAC blijkbaar niets om de Internationale autosport geeft en liever alleen maar interessant wil doen met onze Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven de nieuwe eigenaar van het Circuit in Zandvoort  is het circuit ook verre van klaar voor een Nederlandse Grand Prix.

Ik heb mijn kritiek natuurlijk al vaak zat geuit over onze Prins , die het circuit in Zandvoort vooral ziet als een Elitair speeltje waar hij zijn matties kan uitnodigen om rondjes te rijden in een Dafje 45, echter is het circuit niet klaar voor de Nederlandse Grand Prix. Op het eerste oog ziet het circuit er goed uit. Totdat je echt goed kijkt naar het circuit.  Niets meer dan lof voor de nieuwe asfalt laag die ze hebben aangebracht.

Echter moet er veel meer op de schop, zo zou naar mijn mening ’t gehele pitcomplex vervangen moeten worden, waarbij de pitboxen ook groter worden gemaakt. De mediatoren is bijvoorbeeld wel verbouwd maar hier en daar zie je een belabberde afwerking (een plaat die mist bijvoorbeeld), en het huldigingspodium zou een prominentere plek moeten krijgen. Daarbij zou het ook verstandig zijn om te kijken naar het binnen terrein van het circuit zelf, voornamelijk de wegen in het paddock gedeelte zijn nou niet je van het.

Daarnaast moeten de faciliteiten op het circuit onder de loep genomen worden, om te beginnen met de EHBO-post momenteel is dit een soort van verbouwde zeecontainer, voorheen was dit een gebouw. Er zouden veel meer “Permanente” tribunes gebouwd moeten worden rond om het circuit, maar begin eerst met het opnieuw bouwen van de main tribune tegenover de pits, deze is nogal in verval aan het raken. Meerdere wc’s en vaste plekken voor eten en drinken om het circuit zou ook geen overbodige luxe zijn.

Mochten ze de Grote prijs van Nederland echt weer willen terug halen naar het Circuit in Zandvoort, dan moeten ze iets gaan doen aan de toegang van het circuit. En met dit bedoel ik het feit dat je het circuit zonder probleem op kan komen. Als je richting het Scheivlak loopt vanuit de Tarzan bocht, en je loopt hierbij door het duin gedeelte loop je zo het circuit af het “stilte gebied” in. Dit is een open door gang. Of mocht je de mountainbike baan volgen kan je ook tussen de Tarzanbocht en het Scheivlak zo het circuit op en af wandelen, zie de foto.  Want het prikkel draad is op vele plekken al jaren geleden weg geknipt of weggerot.

Circuit Zandvoort


Het is niet dat ik het niet wil een Nederlandse Grand Prix, in tegen deel, echter heb ik zo mijn twijfels over het beleid dat er in Nederland wordt gevoerd, en het feit dat de nationale autosport eigenlijk niet meer bestaat in Nederland op “professioneel” vlak. Daarbij blijft de grootste uitdaging voor het organiseren van een Grand Prix in Nederland parkeerplekken, wegen, en openbaar vervoer dat blijft immers nog altijd een kriem in Nederland, waar je ook heen gaat.

Tagged