Punten Verstappen during the Canadian GP

De hele top 20 in de punten… wat een dom idee!

Dutch Unraced Blog

Ooit werd je in de Formule 1 beloond voor je prestaties op de baan in de vorm van punten. Ooit zijn deze ingevoerd om de heren, en enkele dame, die tijdens een Grand Prix starten te motiveren om extra hun best te doen. Met als extra dat de punten ook geld opleveren op ’t einde van het liedje. Maar ja dat was ooit…

… Want de F1 Strategy group, zeg maar een thee krans groepje in de Formule 1 bestaande uit wat teams nog de FIA en die mensen van Liberty Media, kwamen met dit geweldige idee dat iedereen beloond moet worden. Om het nog mooier te maken, diegene die de snelste ronde rijdt in de race en diegene die zich voor pole position kwalificeert verdienen hier ook punten voor. Want ja dat is eerlijker of zoiets.

Volgens Vijay Mallya, je weet wel die team eigenaar van Force India die goed is in goochelen met belasting dingetjes, is er tijdens een vergadering van de F1 Strategy Group onlangs over gesproken. De ideeën waren om het voltallige veld punten te geven, mits men finisht. Of alleen de top 15 in de punten te laten eindigen. Daarbij zou de snelste tijd in de race en de pole position ook goed moeten zijn voor punten.

Bij Grandprix manager 1 &2 kon je de snelste ronden en de pole position en ook het al gehele veld in de punten laten eindigen. Vooral makkelijk als je me Simtek of Pacific aan de slag ging. Zo eindigde je altijd in de punten en kreeg je voldoende geld binnen om te overleven. Heeft Liberty Media, want ik ga ervan uit dat het uit de Amerikaanse koker komt, dat van het spel afgekeken?

Maar goed er wordt aangehaald dat het eerlijker zou zijn voor de rijders achter in het veld. En dat men, zoals het voltallige Williams team, kansloos achter aanrijdt zich toch meer zal inzetten om meer punten te scoren. Ik ben er heilig van overtuigd dat de rijders die achter in het veld rijden of op welke positie dan ook zich niet meer zullen inzetten om punten te scoren. Naar mijn mening zullen de coureurs in dit geval luier worden, zeker achter in het veld, omdat men toch wel weet dat ze punten zullen scoren.

En hoe worden de punten tellingen betreffende de posities geïmplementeerd? De nummer een krijgt 200 punten en de nummer 20 krijgt een punt? Waarom niet gelijk de boel afschaffen en Bernie’s krankzinnige idee invoeren met medailles waarbij alleen de nummer 1 2 & 3 worden beloond voor hun prestaties op de baan?

Zoals je kunt merken ben ik een op zijn zachts gezegd kritische tegenstander van dit rare idee. Sowieso ben ik geen fan van Liberty Media sinds ze haar intreden deed in de Formule 1. 

In 2010 werd er al een nieuw punten systeem ingevoerd de top 10 zou voortaan alleen nog maar punten behalen nadat in 2003 al een punten systeem werd ingevoerd waarbij de top 8 punten zou behalen. Met beide had ik al moeite eerlijk gezegd. Waarom? Gewoon omdat ik de races nog niet ben vergeten in het tijdperk dat ik Formule 1 begon te volgen als klein kind. Waarbij de top 6 alleen punten kon bemachtigen.

Wie kan zich de Grandprix van Canada in 2000 nog herinneren? Waar Jos “The Boss” Verstappen wonderen verrichten met zijn Orange Arrows. Na een fanatische race, waar eerlijk is eerlijk meer in had gezeten, hij wel verdiend als vijfde zijn arrows over de streep bracht. Of wat te denken van Mark Webber tijdens de Australische Grandprix in 2002, waar hij zijn kansloze Minardi PS02 gewoon als vijfde over de finish reed.  En zo kan ik nog wel door gaan met prestaties van formaat. Waarbij een team als Williams momenteel compleet verbleekt!

Natuurlijk, ik ben een oude ziel die het liefst terug gaat naar de begin jaren van dit millenium of naar de jaren 90 van de vorige eeuw. Toen de start velden vol stonden met gemotiveerde, en niet gemotiveerd, rijders. Met teams die er zin in hadden, en team die er helemaal geen zin in hadden en alleen hun geld wit wasten, de hoogtij dagen van een complex en compleet gestoorde Formule 1 waar iedereen van hield.

Geachte F1 Strategy group misschien moet ik als zonderling mezelf ook maar bij jullie voegen en gelijk de leiding over nemen, laten zien hoe het wel moet, want waar jullie nu mee bezig zijn… sorry maar dit slaat natuurlijk nergens op. Net als dat nieuwe logo, die flipflop F1 wagens,  gebrek aan inhaal acties, overrated toegangsprijzen, dat achterlijke DRS systeem waardoor coureurs lui zijn geworden, 4 motoren per jaar, niet meer bij tanken, een x aantal banden sets per weekend…

Houdoe!

Tagged