Nederlandse Grand Prix

Waar gaat de Nederlandse Grand Prix verreden worden?

Dutch Unraced Blog

Komt er in 2019, 2020 of in 2021 dan toch weer een Nederlandse Grand Prix? Als het aan de directie van zowel het Circuit in Zandvoort als van het TT-Circuit in Assen ligt wel! Maar welk circuit gaat het worden of wordt het toch nog een outsider voor de Nederlandse Grand Prix?  Het wordt een interessante strijd dat is zeker!

Nadat Max Verstappen debuteerde in de Formule 1 explodeerde min of meer de aandacht voor Formule 1 in Nederland. Bedrijven speelde mooi in op de Max Verstappen hype die maar door blijft denderen. En zo ook de internationale circuits in Nederland. Zowel Zandvoort als Assen heeft aangegeven dat men de eventuele Nederlandse Grand Prix wil hosten. Het lijkt een kwestie van wanneer, maar ik ben zelf niet overtuigd.

Om even de geschiedenis in te duiken van de autosport in Koninkrijk der Nederlanden. Een van de eerste “races” die werd gehouden was de Paris-Amsterdam-Paris trial. Gehouden van 7 tot 13 Juli 1898. Natuurlijk kunnen we hier niet spreken nog van de autosport zelf. Maar het fanatisme werd wel aangewakkerd.  Rond hetzelfde jaar reden er al enkele 1000en auto’s op de Nederlandse wegen en was er al spraken van sprint races. Echter valt dit niet meer te achterhalen noch te bevestigen waar deze plaats vonden.

Natuurlijk hadden wij Spyker al dat met verschillende wagens al voor de eerste oorlog had deelgenomen, maar na de eerste wereldoorlog kwam de autosport pas echt op gang. In de jaren 20 van de vorige eeuw werden op verscheidene boulevards werden sprints gehouden met, voornamelijk, de duurdere auto’s. Maar zo werden de eerste gedachten al geopperd om een permanent circuit aan te leggen in Nederland. Naar mijn weten betrof dit circuit ‘T Langeveld waar ik onlangs al een artikel over schreef.

Daarna volgende er nog een paar plannen zoals een permanent circuit in Heerlen, Den Haag en een heus autosport complex in Arnhem. Echter werd de eerste “echte” Nederlandse Grand Prix georganiseerd in Zandvoort. Op 3 juni 1939 werden de motoren gestart voor de eerste Grand Prix. Tijdens deze dag reed onder andere Hans Stuck met zijn Auto Union C type wat toentertijd het paradepaardje van Nazi Duitsland was.

Wat eigenlijk niemand weet is dat er voor 1940 ook een Nederlandse Grand Prix gepland stond. Deze zou verreden worden op hetzelfde stratencircuit als in 1939. De datum was 10 en 11 Augustus. Echter ging deze race niet door doordat de oorlog inmiddels was uitgebroken en er geen steun meer was voor een race.

Echter werd er in de loop van de oorlog de start gemaakt met het aanleggen van het permanent circuit in Zandvoort, eerst als smoes dat dit een parade weg zou worden voor Nazi Duitsland. Maar natuurlijk om hier na de oorlog op te gaan racen. En de eerste races werden dan ook snel na de oorlog gehouden. Zoals vele wel weten heeft het circuit in Zandvoort, met tussen poses van 1948 tot 1985 dienstgedaan als het circuit voor de Nederlandse Grand Prix.

Na 1985 kwam hier een eind aan. Mede omdat er nog weinig aandacht was voor de Formule 1, anderzijds omdat het klauwen met geld koste en de gemeente er vakantiehuisjes wou neerzetten. Dit resulteerde in 1999 van de voltooiing van het huidige circuit in Nederland. Wat in 2000 overigens door Bernie Ecclestone himself werd aangeprezen om erop te testen, ook nadat bekend werd dat er een GP van Bahrain zou komen werd dit geopperd door de directie, echter werd er nooit meer getest op Zandvoort.

Maar toen kwam Max Verstappen ten tonele, de hype rondom Max Verstappen heeft de grond doen beven, in Nederland. Momenteel wil eigenlijk iedereen wel weer een Grand Prix in Nederland en het lijkt dat er kosten nog moeite wordt gedaan om dit ook te verwezenlijken. Echter kan je je afvragen wat nu de beste opties zijn.  Het circuit in Zandvoort en het TT-circuit in Assen lijken de beste papieren te hebben. En beide hebben gezegd dat men klaar is voor het hosten voor een Grand Prix. Maar er zijn nog meer kapers op de kust.

Zo is er al gespeculeerd dat de race weleens zou gehouden kunnen worden in de binnenstad van Amsterdam. Daarbij is Rotterdam genoemd. Met name omdat daar jaren de Rotterdam City Racing weekenden werden georganiseerd. Den Haag werd ook genoemd al lijkt dit geen kans te maken. En er wordt al jaren geopperd in Nederland om een circuit centraal aan te leggen. Onder andere Alkmaar en Utrecht zijn genoemd.

Echter de kans hebbers voor het hosten van een Nederlandse Grand Prix zijn toch wel Zandvoort en Assen. Maar ja wat is de beste optie. Hier zal ik mijn ongezouten mening over geven.

Als ik mijn hart moet volgen wordt het Zandvoort. Voorheen werden de races hier al verreden, en vanuit de Formule 1 werd al geroepen dat er weer circuits op de kalender moesten komen met historie. Laat Zandvoort nou de historie hebben en de liefde van de fans en ook de coureurs. De meeste zijn toch wel weg van de Tarzan bocht. En van de mystieke en rustgevende atmosfeer die er hangt tussen de duinen. Daarbij ben ik nog altijd een paddock houder.

Echter is Zandvoort geen goede keuze om hier de Nederlandse Grand Prix te houden. Ondanks dat afgelopen winter de complete toplaag van het circuit is vernieuwd en de gemeenteraad van Zandvoort al aangaf dat er geld beschikbaar komt voor een race, en er her en der wordt verbeterd aan de kwaliteiten van het circuit, is het grootste probleem is naar mijn mening de eigenaar. Ik ben nogal sceptisch tegenover Prins Bernhard, een familie lid van het koninklijk huis. In 2016 heeft hij het circuit gekocht.  Met het gedachten goed om oude tijden te laten herleven, het circuti compleet te verbouwen en de Formule 1 weer terug te halen naar Nederland.  Echter momenteel lijkt het circuit voor hem meer een elite speeltje. Ik heb zelf niet het gevoel dat er verder veel wordt gewerkt aan een “nieuw” circuit Zandvoort.

Dan heb je het TT-circuit in Assen. Dat onlangs een inspectie van Charlie whiting heeft gehad. En hierbij positief was over het circuit. De infrastructuur is goed te doen. En onlangs zijn er een reeks tribunes bij gebouwd, is de infrastructuur verbeterd en staan er meer verbeteringen te wachten voor het circuit.

Echter het blijft wel een TT-circuit. Maar er moet wel gezegd worden een TT-Circuit met een rijke historie in zowel motor als autosport. DNRT onder andere komt ook naar het TT-circuit en vele andere race klassen en organisaties. Daarbij zijn er nieuwe plannen gepresenteerd die deels of inmiddels al compleet zijn goedgekeurd betreffende aanpassingen aan het circuit.

Wat mij betreft krijgt Assen de doorgang voor het organiseren van een Nederlandse Grand Prix. Wanneer deze dan gehouden moet worden? Gewoon volgend jaar al!

Tagged