Nederland

XXXV Grote prijs van Nederland in 2020?

Dutch Unraced Blog

Oké ik ben klaarblijkelijk een van de weinige die geen voorstander van een Nederlandse Grand Prix, omdat ik het vertrouwen mis dat de Grand Prix na drie jaar nog steeds goed bezocht zal worden door de Nederlandse race Fans. Nu kwam dus het nieuws naar buiten dat de gemeente Zandvoort 4 miljoen zou willen vrij maken om te investeren in de infrastructuur, dat is fijn maar doe het niet alleen om de Formule 1 naar Nederland te trekken!

Bij vele zal ik wel overkomen als een drammer die vooral niet wil dat de Nederlandse Formule 1 fans hun eigen Grand Prix krijgen op Zandvoort, vanuit gaande dat onze geliefde prins de voorrang krijgt op zijn adellijke al dan niet koninklijke titel(s). Niets is minder waar, ik gun het de fans wel maar ik heb al tijden een rare na smaak als men begint over de Nederlandse Grand Prix die eventueel vanaf 2020, volgend jaar dus al, verreden kan gaan worden.

De overheid heeft al eerder aangegeven dat men geen extra geld zal vrij maken voor zodat men in 2020 de XXXV Grote prijs van Nederland kan verrijden op 23 Augustus. Waarschijnlijk zal dat wel de datum worden, mits het door gaat op Zandvoort, aangezien het weekend er na de Historische Grand Prix verreden kan worden.  Echter heeft Zandvoort zelf besloten om 4 miljoen vrij te maken voor onder andere het opknappen en verbeteren van de infrastructuur. 

De 4 miljoen is een goede zet vanuit de Gemeente Zandvoort, echter zet ik mijn vraagtekens erbij waarom men dat juist nu wilt doen, en waarom men dit niet eerder gedaan heeft. Buiten de Formule 1 om is het een kriem om in Zandvoort te komen per auto op een zomerse dag. Ook per trein loopt het niet vlekkeloos doordat de treinen meestal te klein zijn die worden ingezet. Nou mag ik me niet te politiek denkend instellen omdat ik zelf ook wel snap dat Zandvoort een hoop geld kan verdienen aan een Nederlandse Grand Prix, en die 4 miljoen toch wel terug verdiend wordt.

Verdient men dat geld wel terug? Zover ik heb begrepen wil men de toeristenbelasting verhogen met 50 eurocent per dag. Ik betwijfel het of er voldoende toeristen naar Zandvoort komen om het op deze manier op te vangen. Ook al noemt met Zandvoort “liefkozend” Amsterdam at the beach… Amsterdam aan het strand ofzo.  Daarbij, is het circuit al jaren een probleemkindje voor de gemeente maar ook het management van het Circuit Zandvoort. Nationale race weekenden zijn er wel, maar deze trekt weinig bezoekers soms maar een paar duizend.  En het meeste spektakel zit toch wel in de DNRT met hun vele race klassen. Alleen is dit een zogenaamde “amateur” groep, echter vind ik de race weekenden die de DNRT organiseert zeer professioneel.

Maar goed ik ben geen voorstander van een Nederlandse Grand Prix, zoals je eerder in een blog post al kon lezen. Toen was mijn kritiek vooral jegens de staat van het circuit en de geuite zorgen dat onze geliefde prins het meer als elitair speeltje had gekocht en vooral faam wilde maken, in mijn ogen, met een circuit. Wat is er nu leuker dan in druk maken met je eigen privé circuit? Waarbij er geen aandacht wordt geboden aan de nationale autosport.

Daarbij vraag ik me echt af hoe het uiteindelijk zal aflopen met het circuit in Zandvoort. Wie de geschiedenis boeken in duikt ziet dat het circuit, sinds haar bestaan in 1948, al verscheidende keren in de financiële problemen is geraakt. En men zich er steeds slepend uit wist te redden. Maar gaat deze vlieger ook nog op anno 2024, kijkend naar de toekomst natuurlijk.

Ik ben niet tegen een Nederlandse Grand Prix, en ik zou maar al te graag zien dat Max zijn kampioenschap in Nederland kan pakken in 2023, maar ik geloof dat dit een reëel iets is voor ons land. Waarbij de autosport voornamelijk floreert op de naam van Max Verstappen. Zie je de autosport ooit floreren als Jaap van Lagen of Nick Catsburg races wint? Natuurlijk zijn de mensen bij het Ziggo F1 Café lovend enthousiast over een Nederlandse Grand Prix, en over Max natuurlijk maar dat is door een roze bril kijken, of op een roze wolk zitten in het begin van een liefdesrelatie. Uiteindelijk komt de bittere werkelijkheid naar voren en meestal komt dit niet al te plezierig binnen varen.

Naar mijn mening zou het beter zijn als er eens geïnvesteerd wordt in de Nederlandse autosport, onlangs schreef ik nog over de RP1 klasse die naar alle waarschijnlijkheid nooit aan de start zal komen.  Voornamelijk omdat er vanuit het bedrijfsleven niet geïnvesteerd wordt daarin. Jong talent in Nederland kan zichzelf na het karten niet ontplooien in Nederland, en is genoodzaakt te vertrekken naar het buitenland hopende dat men daar kan floreren.

Daarbij wordt er vooral geroepen dat de Formule 1 circuits nodig heeft met echte historie, ja daar heb je een goede aan voor Zandvoort. Een circuit die in de tweede wereldoorlog waarschijnlijk vele levens heeft gered, en sinds 1948 al in gebruik is. Echter gezien de plannen die men heeft met het aanpassen van de baan gaat er, naar mijn mening een hoop Nederlandse race historie op het circuit weg.

Ik kan het natuurlijk hier ook compleet mis hebben en blijkt de investering die de gemeente Zandvoort wilt doen, zeer goed uit te pakken. En is het circuit in Zandvoort straks toe aan haar 50e grote prijs van Nederland. Maar eerlijk is eerlijk ik heb er een hard hoofd in. En hoop dat het circuit er over tien jaar nog gewoon ligt. Want ondanks mijn negatieve klant naar een Nederlandse Grand Prix toe, heeft ’t circuit in Zandvoort ook bij mij een speciaal plekje in het hart veroverd door de jaren heen.

Tagged