raketten

De regen in SPA en de raketten in Jeddah

Dutch Unraced Blog

Dit weekend werd de Saudische Grand Prix weer verreden op het stratencircuit van Jeddah. U weet wel, diezelfde Grand Prix waarbij vorig jaar op 5 december het Saudische regime besloot om onschuldige Jemenieten kapot te bombarderen tijdens de race. Vele van jullie hielden je afzijdig. Velen van jullie wisten het niet eens. Op vrijdag explodeerde er een olieopslag van Aramco omdat de Houthi’s een raket hadden afgeschoten. Ineens was het kommer en kwel. Waar staat de F1 anno 2022 nog überhaupt voor? Van woke en groen naar ontkenning van een moordend regime?

Er speelt natuurlijk meer, en jullie weten ondertussen wel hoe ik tegen Saudi-Arabië aan kijk. Mocht je dat nog niet weten ik ben een van die mensen achter #BoycottJeddahGP en #WeSayNoToSaudiArabia. Vorig jaar werd er in de Formule 1 vol ingezet op de #WeRaceAsOne campagne eentje die ik maar al te goed snap. Echter snap ik de Formule 1 niet dat ze in landen gaan racen waar men weinig tot niets geeft om mensen rechten. Een van die landen in Saudi-Arabië. Het land dat van Jemen een hel op aarde heeft gemaakt door de vele bombardementen.

Nu heb ik de laatste jaren al vaker de vraagteken bij de Formule 1 gezet en de weg zij is ingeslagen. Waar Nu heb ik de laatste jaren al vaker de vraagteken bij de Formule 1 gezet en de weg zij is ingeslagen. Waar willen we naar toe? De Formule 1 probeert groen over te komen bij de mensen denkend aan het milieu. Ondertussen wordt de Grand Prix kalender groter en groter met een uitspraak van Stefano Domenicali dat we zelfs naar 30 races kunnen gaan! De druk om de mensen in de Formule 1 wordt immens en daarmee correspondeer je verre van met je gedachten goed dat je groen wilt zijn.

Dan is er natuurlijk nog het andere aspect dat men alles wil doen voor de mensen, en dat eenieder gelijk is. Vervolgens wordt er met het bloedgeld van Aramco om gegaan alsof er niets aan de hand is. Want het is een bedrijf in de oliesector. Niets mis mee toch? Ook al is het een Saudi’s staatsbedrijf. De invloed van dat bedrijf, ik bedoel het land, is zo groot dat het zelfs een titel sponsor is van de Formule 1.

Als we het over sportswashing hebben, een woord dat vele niet leuk vinden om te horen in de Formule 1 overigens. Maar dat is wel wat er momenteel op grote schaal gaande is. Niets mooiers dan een sport gebruiken om de wereld vooral te doen laten geloven dat je er alles aan doet dat eenieder gelijke rechten heeft. Vooral doen laten geloven dat je als land de goede kant op gaat. En ach die 80 executies voor stoute mensen. Geef 30miljoen extra en we praten er niet meer over.

Hetzelfde is gebeurd met de raket aanval op onschuldige Jemenieten afgelopen december, toen jullie braaf naar de door bloed doordrenkte Grand Prix van Saudi-Arabië in Jeddah bleven kijken.  Ook hier gaf niemand een kick om totdat er op 25 Maart ineens een raket werd afgevuurd op Jeddah. Een raket die een olieopslag van Aramco raakte. Zo’n raket die Jeddah in vuur en vlam liet gaan. Een raket die de F1 wereld en haar fans ineens deed realiseren wat er gaande is in die regio. Een raket die heeft laten zien hoe dom we eigenlijk zijn.

Waar ik eerst werd uitgekotst door de F1 fans omdat ik de sport kapot zou maken. Kwam men ineens op mijn pad terecht. Het pad dat vooral aangeeft dat er niet geraced moet worden in Jeddah. Want er waren maar liefst twee raketten afgeschoten op Jeddah.  Men werd wakker, maar om de verkeerde reden. De Formule 1 is in gevaar, is het niet beter dan we vertrekken van daar? Is het niet beter als we hier niet gaan racen, is het niet beter om te stoppen? De hypocrisie viel er goed vanaf te lozen. Waarvoor akte, dit had ik namelijk nooit bij de fans verwacht. Voel je je aangesproken? Mooi dan doel ik vast en zeker ook op jou!

Coureurs kwamen bij mekaar, het leek Kyalami 1982 wel toen de rijders gingen staken en ATS elke coureur aan zou nemen voor hun wagen te laten versturen. Men zat bij elkaar en sprak met elkaar wat er nu gaande was, en zover ik heb gehoord van mening was dat het te gevaarlijk was. Zelfs de FOM en de FIA bobo’s kwamen er bij. Men verliet de zaal weer en de teambazen kwamen er bij welk vervolgens ook weer de zaal verlieten.

Uiteindelijk werd er toch groen licht gegeven voor de race en werd de situatie als veilig beschouwd. De lokale autoriteiten hadden aangeven dat ze hun zouden beschermen. Donkere stemmen zeggen dat er gedreigd is met een dergelijk iets als “als je niet raced kom je het land moeilijker uit”. Ross Brawn Stefano Domenicali en Ben Sulayem kwamen met een statement dat men gewoon zou racen. Dit is het moment dat de Formule 1 al haar geloofwaardigheid kwijt is geraakt. De Formule 1 slaakt hier een figuur waar je u tegen zegt.

Een raket in je mik? Niet zo zeuren joh de Houthi’s hebben aangegeven dat ze geen raketten meer zouden afschieten gedurende het weekend. Stel je voor dat er toch een raket het circuit raakt, bijvoorbeeld in de paddock of een tribune? Waar is dan je geloofwaardigheid? Waarom zijn de Aramco miljoenen meer waard dan de veiligheid van de mensen op het circuit? Of men nu werkzaam is of als bezoeker komt.

Ach ja waar maak ik me als Nederlander toch ook druk om. In SPA ging men niet van start doordat het door bleef regenen, want dat was te gevaarlijk. En in Saudi-Arabië is er alleen kans om een raket op je hoofd te krijgen met alle gevolgen van dien. Ik weet het ik moet me niet aanstellen en accepteren dat de Formule 1 een weg is ingeschoten naar het grote bloed doordrenkte geld. Ik ga mijn abonnement op F1TV Pro nog maar eens heroverwegen, net zoals ik de Sport ga heroverwegen.

Goeie avond!

Tagged